Maandag 08 november 2021

Je haar sneller laten groeien?

Wie droomt er niet van langere en weelderige lokken? Haargroei versnellen is helaas geen makkelijke opgave. Maar het hoeft geen frustrerend, duur of lastig proces te zijn om snellere haargroei te stimuleren! We nemen je mee in een aantal do's & don'ts, zodat jouw haar beter zal groeien dan ooit tevoren.

Hoe snel groeit haar nu eigenlijk echt?

We zullen je eerst kort meenemen in het haargroeiproces. Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar. Een snelle haargroei is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht en algemene gezondheid. Als je jouw haar sneller wil laten groeien, moet je o.a. rekening houden met je algemene levensstijl. Haargezondheid komt namelijk van binnen en van buiten!

Om haargroei te versnellen, is het handig om te weten dat het haar groeit in 3 fasen. De eerste fase is daarbij het belangrijkste; want dit is de actieve groeifase en deze kan 2 tot wel 8 jaar duren. Dit is de fase die je zo lang mogelijk wil verlengen en dat kan met eenvoudige aanpassingen. In de laatste 2 fases stopt het haar met groeien om vervolgens als volgroeide haar uiteindelijk uit te vallen.


Redenen waarom het haar stopt met groeien

Er zijn verschillende andere redenen waarom je haar misschien niet sneller kan groeien. Gelukkig zijn de meeste van deze redenen gewoon slechte gewoontes die met een beetje wilskracht kunnen worden veranderd!


HITTE - Verhitten van het haar, bijvoorbeeld door föhnen, stijlen en krullen, beschadigt het haar waardoor de haarpunten gespleten worden of zelfs afbreken. Door dit soort schade kan het haar niet groeien, omdat het afbreekt voordat het groeiproces compleet is.

VOEDING - Eieren, avocado's, bessen, noten en zoete aardappelen zijn allemaal geweldige voedingsmiddelen voor je haar. Zet ze daarom op je boodschappenlijstje voor snellere haargroei! Een uitgebalanceerd dieet, rijk aan vitamines en mineralen, is een makkelijke manier om een snelle haargroei te stimuleren.

WATER - Zorg ook dat je voldoende water drinkt. Je kunt het aan je haar zien als je uitgedroogd bent; het wordt dan droog, dof en breekbaar. Door genoeg water te drinken wordt je haar gezonder. Drink minstens 2-3 liter water per dag voor een snellere haargroei. Je kunt al snel het verschil zien!

VERZORGING - Een andere eenvoudige tip; kijk eens goed naar wat je op dit moment in en op je haar smeert en sprayt? Kies een shampoo en conditioner zonder gevaarlijke chemicaliën, vooral parabenen, ftalaten en de schadelijke SL-sulfaten, of ingrediënten zoals siliconen die zich op het haar nestelen, zodat andere voeding het haar niet kan binnendringen. Een goede conditioner kan lipiden en eiwitten in het haar helpen vervangen en het haar verzegelen met een buitenlaag van bescherming.

MEDICATIE/HORMONEN – Bepaalde medicijnen, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van de pil, kunnen haargroei vertragen. Andere gezondheidsproblemen, of hormonale onbalans kunnen leiden tot haaruitval. Wanneer de productie van androgeen wordt afgeremd, wordt de actieve haargroeifase verkort.

STRESS - Als we veel stress ervaren, kan ons lichaam en dus ook ons haar eronder lijden. Langdurige stress kan leiden tot plotselinge haaruitval. Eén van de sleutels tot het  sneller laten groeien van het haar, is het leren omgaan met en het verminderen van je dagelijkse stress. We snappen dat dit niet makkelijk is, maar je hele lichaam, en dus ook je haar, zullen je bedanken.

NIET TE STRAK - Een hele simpele tip is: stop met het haar in strakke kapsels met strakke elastieken of clips te dragen! Draag het los of losjes; daarmee voorkom je ook hoofdpijn en het haar kan beter groeien!

 

Extra haargroei tips
Nu je weet wat je níet moet doen, zullen we je laten zien wat wél helpt om haargroei te stimuleren.

HOOFDHUID – Focus op je hoofdhuid, want dat is een echte indicator voor haargroei en de algehele gezondheid van het haar. Is je hoofdhuid onrustig, gebruik dan een scalp detox scrub. De dieptereiniging schoont verstopte haarfollikels (met vuil en ophoping) weer op, waardoor de haar weer alle ruimte krijgt om goed te groeien uit de follikel. Daarnaast stimuleert de hoofdhuidmassage de bloedsomloop, wat ook een bewezen methode is om haargroei te bevorderen.

KNIPPEN – Dat klinkt gek als je juist je haar wil laten groeien, maar het haar regelmatig laten knippen stimuleert juíst haargroei! Gespleten haarpunten willen opreizen uit de haarschacht, waardoor deze breekt. Door de gespleten haarpunten te verwijderen voordat dit gebeurt, kan het haar weer beter groeien.

VOEDEN – Voed het haar met de juiste voeding (van binnen) en de juiste haarverzorgingsproducten (van buiten). Laat je informeren over wat een volledige, complete routine zou moeten zijn die past bij jouw type haar en -behoefte. Een maskertje per week voldoet niet, als je bijvoorbeeld geen hittebeschermer gebruikt, etc. Je kunt overwegen om daarbij dagelijks een supplement te nemen dat haargroei stimuleert.

INGREDIËNTEN – Er zijn een aantal ingrediënten waarvan bekend is dat ze een stimulerende werking hebben op de hoofdhuid en/of haargroei. Zoek daarom naar producten die pepermunt-, rozemarijn-, kokos- of lavendelolie bevatten. Of producten die geformuleerd zijn met cafeïne (dus niet als een gek koffie gaan drinken), want cafeïne verbetert de verlenging van de haarschacht.

SLAPEN – Een derde van ons leven brengen wij slapend door. Wist je dat je haar beschadigd kan worden tijdens je slaap? Daarom is het cruciaal om je delicate haar te beschermen met een haarvriendelijke kussensloop. Wissel je oude kussensloop in voor een satijnen of bamboe kussensloop; deze materialen voorkomen het pluizen of afbreken van haren, waardoor het langer en gezonder kan groeien.

KOUDE DOUCHE – Het voel misschien niet super ‘wellness’, maar: spoel je haar na met koud water aan het einde van elke douchebeurt. Het kan echt helpen om je haar sneller te laten groeien. Tegelijkertijd helpt het ook om het haar gezond en soepel te houden. Koud water verzegelt de buitenste laag van het haar, wat helpt om vochtverlies, kapot haar en hitteschade te voorkomen. Slechts 10 seconden spoelen is al genoeg. 

 

We zijn er zeker van dat deze haargroei-tips je kunnen helpen om jouw haargroei in een mum van tijd te verbeteren. En wil je toch een snellere oplossing? Dan mag je ook altijd eens infomeren naar onze hypoallergene en 100% natuurhaar hair extensions voor volume, verlenging of cosmedische oplossingen.

Boek nu online